Vad kostar fönsterbyte?

En av de viktigaste frågorna som många ställer sig är självklart: ”Vad kostar det att köpa nya fönster?”. Här finns inget enkelt svar att ge eftersom det beror på så många olika saker, och en installation av ett endaste fönster kan därför ligga på 5.000 kr till 25.000 kr. Börja därför med att klargöra allt som kan tänkas påverka priset i just ditt enskilda fall. Vi hjälper dig på traven!

Byggnad
Vilken typ av byggnad du ska installera dina nya fönster är avgörande för priset eftersom det kan krävas specialanpassningar för nyare hus till skillnad mot standardmått på de äldre modellerna. Det är dessutom olika typer av riskförebyggande som behöver göras på exempelvis hus i putsfasad, för att inte riskera att fasaden ska skadas under själva monteringen. Olika typer av hus kräver olika ”om och kring” förberedelser, som man ska räkna in i totalpriset per enhet.

Antal fönster
Hur många fönster som ska köpas påverkar självklart också priset. Inte bara för att 10 enheter naturligtvis är dyrare än 1 enhet, men även för att en del byggvaruhandlare och återförsäljare ofta ger rabatterade priser om du köper ett större parti.

2- eller 3-glas fönster
3-glasfönster ses nästintill som standard idag, men en del väljer fortfarande 2-glasfönster ändå, antingen av vana eller för att man inte anser sig behöva 3-glas till sitt hem. Eftersom 3-glas är dyrare än 2-glas så är även detta avgörande för prislappen.

Extra funktioner
Uttrycket ”att bara köpa fönster” är inte särskilt aktuellt längre, eftersom det finns ett tiotal extra funktioner som kan vara värda att tänka på också. Delvis kan du välja till extra UV-skydd i glaset, personsäkert eller härdat glas, särskilt inbrottssäkra låsanordningar, öppningsbara eller icke-öppningsbara fönster, extra ventiler samt extra tät isolering och bullerdämpande funktioner. Alla tillval ger naturligtvis en högre kostnad, men för många är dessa tillval verkligen nödvändiga.

Utseende & utformning
Hur du vill att dina fönster ska se ut, i form av färger, spröjs m.m tillsammans med mått på enheterna är sedan det sista som också kommer att göra skillnad på slutkostnaden. De flesta erbjuder ofta standardvarianter till lägre priser, medan särskilda färgval ofta kräver enskild hantering på fabriken och därmed också ett par slantar extra.

När du har rett ut dessa punkter är det bästa att begära in offerter från ett flertal hantverkare för att kunna jämföra priserna sinsemellan. Kom ihåg att ha koll på priset både före och efter ett eventuellt ROT-avdrag. Idag finns många sajter på nätet där du kan begära in offert på fönsterbyte (HelpHero) är ett enkelt sätt, vilket kan vara att rekommendera för den som inte orkar jaga upp hantverkare utan hellre se att hantverkarna ska söka upp dig.