Vad kostar fönsterbyte?

En av de viktigaste frågorna som många ställer sig är självklart: ”Vad kostar det att köpa nya fönster?”. Här finns inget enkelt svar att ge eftersom det beror på så många olika saker, och en installation av ett endaste fönster kan därför ligga på 5.000 kr till 25.000 kr. Börja därför med att klargöra allt som kan tänkas påverka priset i just ditt enskilda fall. Vi hjälper dig på traven!

Byggnad

Vilken typ av byggnad du ska installera dina nya fönster är avgörande för priset eftersom det kan krävas specialanpassningar för nyare hus till skillnad mot standardmått på de äldre modellerna. Det är dessutom olika typer av riskförebyggande som behöver göras på exempelvis hus i putsfasad, för att inte riskera att fasaden ska skadas under själva monteringen. Olika typer av hus kräver olika ”om och kring” förberedelser, som man ska räkna in i totalpriset per enhet.

Antal fönster

Hur många fönster som ska köpas påverkar självklart också priset. Inte bara för att 10 enheter naturligtvis är dyrare än 1 enhet, men även för att en del byggvaruhandlare och återförsäljare ofta ger rabatterade priser om du köper ett större parti.

2- eller 3-glas fönster


3-glasfönster ses nästintill som standard idag, men en del väljer fortfarande 2-glasfönster ändå, antingen av vana eller för att man inte anser sig behöva 3-glas till sitt hem. Eftersom 3-glas är dyrare än 2-glas så är även detta avgörande för prislappen.

Extra funktioner

Uttrycket ”att bara köpa fönster” är inte särskilt aktuellt längre, eftersom det finns ett tiotal extra funktioner som kan vara värda att tänka på också. Delvis kan du välja till extra UV-skydd i glaset, personsäkert eller härdat glas, särskilt inbrottssäkra låsanordningar, öppningsbara eller icke-öppningsbara fönster, extra ventiler samt extra tät isolering och bullerdämpande funktioner. Alla tillval ger naturligtvis en högre kostnad, men för många är dessa tillval verkligen nödvändiga.

Utseende & utformning


Hur du vill att dina fönster ska se ut, i form av färger, spröjs m.m tillsammans med mått på enheterna är sedan det sista som också kommer att göra skillnad på slutkostnaden. De flesta erbjuder ofta standardvarianter till lägre priser, medan särskilda färgval ofta kräver enskild hantering på fabriken och därmed också ett par slantar extra.

När du har rett ut dessa punkter är det bästa att begära in offerter från ett flertal hantverkare för att kunna jämföra priserna sinsemellan. Kom ihåg att ha koll på priset både före och efter ett eventuellt ROT-avdrag. Idag finns många sajter på nätet där du kan begära in offert på fönsterbyte (HelpHero) är ett enkelt sätt, vilket kan vara att rekommendera för den som inte orkar jaga upp hantverkare utan hellre se att hantverkarna ska söka upp dig.

Vad blir kostnaden för fönsterbyte?

Att byta ut fönster på en villa kan vara en stor investering, men det kan också vara en viktig del av underhållet av ditt hem. Det är viktigt att ta sig tid att välja rätt fönster och att hitta en pålitlig och kunnig leverantör som kan hjälpa till med installationen.

I den här vägledande texten kommer jag att ge en översikt av vad du behöver tänka på när du köper och installerar fönster på din villa, från att välja rätt typ av fönster till att hitta en pålitlig leverantör och planera för installationen. Jag kommer också att inkludera en tabell som jämför kostnaderna för olika antal fönster, uppdelat i arbetskostnad och materialkostnad.

Välj rätt typ av fönster för ditt hus

Innan du börjar leta efter en leverantör och beställa fönster är det viktigt att tänka på vilken typ av fönster som passar ditt hus. Det finns många olika typer av fönster att välja mellan, inklusive:

Klassiska fönster:

De är de vanligaste fönstertyperna och passar till många olika stilar av hus. De kan vara enkla eller dubbla och kan öppnas vertikalt eller horisontellt.

Skjutbara fönster:

Dessa fönster öppnas genom att glid uppåt eller nedåt. De är vanligtvis lite billigare än klassiska fönster men kan vara mindre energieffektiva på grund av utrymmet som lämnas när fönstret är öppet.

Vridbara fönster:

Dessa fönster öppnas genom att vrida handtaget. De är vanligtvis energieffektiva och passar bra till moderna hus.

Fasta fönster:

Dessa fönster kan inte öppnas utan fungerar som en del av husets arkitektur. De är vanligtvis energieffektiva och passar bra till moderna hus.

För att välja rätt typ av fönster för ditt hus behöver du tänka på faktorer som:

Husets stil:

Vissa typer av fönster passar bättre till vissa husstilar än andra. T.ex. kan skjutbara fönster passa bra till en villa med en mer traditionell stil medan vridbara fönster kan passa bättre till en modern villa.

Energieffektivitet:

Ett energieffektivt fönster kan hjälpa till att minska dina energikostnader på lång sikt.

Underhåll:

Vissa typer av fönster kräver mer underhåll än andra. T.ex. behöver träfönster målas regelbundet medan aluminiumfönster inte kräver lika mycket underhåll.

Bestäm din pris budget på fönsterbyte

Nästa steg är att bestämma din budget för att köpa och installera dina nya fönster. Kostnaden för fönster kan variera beroende på faktorer som typ av fönster, storlek och antal fönster som du behöver byta ut.

Exempel på pris fönsterbyte klassiska fönster

Antal fönsterbyteMaterialkostnadArbetskostnadTotal kostnad fönsterbyte
115 000 kr3 500 kr18 500 kr
575 000 kr17 500 kr92 500 kr
10150 000 kr35 000 kr185 000 kr
15225 000 kr52 500 kr277 500 kr
20300 000 kr70 000 kr370 000 kr
25375 000 kr87 500 kr462 500 kr

 

klassiska fönster 2 i en kasset

Klassiska fönster 2 i en kasset

 

 

exempel kostnad fönsterbyte klassiska dyrare trä aluminium fönster

exempel kostnad fönsterbyte klassiska dyrare trä aluminium fönster

 

 

Exempel på pris fönsterbyte plast fönster

Antal fönsterbyteMaterialkostnadArbetskostnadTotal kostnad fönsterbyte
18 000 kr3 500 kr11 500 kr
540 000 kr17 500 kr57 500 kr
1080 000 kr35 000 kr115 000 kr
15120 000 kr52 500 kr172 500 kr
20160 000 kr70 000 kr230 000 kr
25200 000 kr87 500 kr287 500 kr

 

 

 

plastfönster 2 i en kasset

plastfönster 2 i en kasset

exempel kostnad fönsterbyte billiga plastfönster

exempel kostnad fönsterbyte billiga plastfönster

 

Jämförelse kostnader vid fönsterbyte

Som du kan se är plastfönster mycket billigare än klassiska trä / aluminium fönster. Plastfönster kan kännas lite fel och billigt ibland men den som spar han har… 🤩

Så får du rätt pris på fönsterbyte

Ta in offerter på fönsterbyte via HelpHero.se här!