Frågor & svar köpa fönster

Måste man anlita någon för att byta ens fönster?

– Nej, men du bör se till att det sker fackmannamässigt för att försäkringar ska gälla om det skulle hända något antingen vid installationen efter då fönstren finns på plats. Om du själv har lämplig utbildning och/eller erfarenhet eller kanske känner någon med detta så ska det gå bra att ordna det utan att anlita någon. Men vi brukar alltid rekommendera att du hör efter med ditt försäkringsbolag först, så att du vet vad som krävs från deras håll om olyckan inträffar. Och allra bäst är att anlita en professionell hantverkare!

Kan man beställa måttanpassade fönster?

– Ja, absolut kan du göra det. Det kan däremot skilja sig från återförsäljare till återförsäljare så se runt och jämför hos 2 till 3 olika butiker för att få fram olika prisförslag. Du får däremot räkna med att det kommer att kosta en slant extra med måttanpassning gentemot att köpa i färdiga mått  – men det kommer att vara värt det!

Kan man köpa fönster i gammal design fortfarande?

Det kan vara svårt att hitta någon tillverkare som gör exakt så som man tillverkade fönster förr, men utseendemässigt kan du absolut få tag i den äldre designen med kittade fönster – däremot med annat material och annat tillverkningssätt, som däremot är till fönstrets fördel när det gäller kvalitet och livslängd.

Är det riskfullt att köpa begagnat?

– Som med allt så finns det både fördelar och risker, och när det gäller begagnade fönster så är väl egentligen den största risken att du inte vet vad den har levt i för typ av miljö innan och vad den har utsatts för. Du får dessutom inga garantier eller liknande på begagnade fönster som du kan nyttja om det inte skulle hålla tätt, klara av en bra ventilation eller inte lyckas med att hålla värmen.

Ökar nya fönster värdet på min bostad?

– Svaret på den frågan är generellt ”Ja”, men kan såklart skilja sig från kommun till kommun och beroende på bostadsbubblan överlag i landet. Nya fönster ger ju däremot ofta ett bättre inomhusklimat med lägre uppvärmningskostnader, vilket i sig är starka försäljningsargument inför den dag du ska sälja din fastighet. Sedan gör ju utseendet mycket för att locka spekulanter också.

Hur vet jag att fönstret är gjort i bra kvalitet?

– Det är svårt att kunna ha koll på en hel produktionskedja bakom ett fönster, men det är också därför det finns olika kvalitetsmärkningar att hålla utkik efter, som istället går i god för att fönstret ska leva upp till de krav och regler som kan tänkas finnas. Förutom att hålla koll på u-värdet så kan du även se efter P-märkning, CE-märkning samt SFDK-märkning. Vi reder ut samtliga av dessa märkningar och vad de egentligen betyder separat här på sidan ”Kvalitetsmärkningar fönster

fonster3