ROT-avdrag fönsterbyte m.m.

Du har rätt att göra ett ROT-avdrag på ett fönsterbyte under förutsättning att projektet uppfyller vissa villkor. Eftersom detta avdrag gäller själva arbetskostnaden så räcker det exempelvis inte att endast köpa fönster för att kunna nyttja bidraget, utan det kan du ansöka om först för själva arbetet med att byta – om du har anlitat en hantverkare för att hjälpa dig med bytet.

Regler och villkor för ROT-avdrag

 

  • Gäller endast för hus eller fritidshus
  • 30 % av arbetskostnaden
  • Max 50.000 per person i hushållet och år
  • Inkluderar inte priset för enheterna eller materialet
  • Giltigt oavsett typ av fönster du byter
  • Får inte utföras själv eller av närstående

Det bästa är att be om offert där du ser både ”innan och efter rot-avdrag” tydligt på offerten, så kan du jämföra mellan olika hantverkare innan du tar något beslut. Se också till att du fortfarande har plats kvar för ROT-avdrag på innestående år, så att det inte är förbrukat redan på andra åtgärder i hemmet. Detta är din sak att hålla koll på, inte hantverkarens.

Hur ansöker man?


Det är hantverkaren som ska hjälpa till med ansökan om ROT-avdrag, som ska skickas in till Skatteverket för bedömning. Du behöver då uppge ditt namn, adress, personnummer samt fastighetsbeteckning – så ordnar hantverkaren med resten, och du betalar bara beloppet efter ROT på fakturan. Detta är självklart under förutsättning av ansökan blir godkänd enligt Skatteverkets regler för utbetalning av ROT-avdrag. Annars har hantverkare rätt att i efterhand fakturera dig det beloppet som skulle motsvarat avdraget.

Vem kan ansöka om ROT-avdrag?


Det finns ett par regler att komma ihåg för att ansökan om ROT-avdrag ska gå igenom. Det viktigaste är att du är 18 år eller äldre, samt att det är du som ansöker som också står som ägare på den fastighet som det gäller. Men det räcker inte bara med att äga fastigheten, utan den måste också användas som bostad – och därför ha installationer och bekvämligheter som anses vara grundläggande. Fritidshus räknas in här så länge även det går att räkna som en bostad. Du kan därför inte få avdrag för arbetet om det utförs i:

  • En bostad som du hyr
  • En bostad som arrenderas
  • En kooperativ hyrerätt

Det går även bra att få rotavdrag om arbetet utförs i dina föräldrars bostad, givet att det är du som har haft utgiften för arbetet. Det kräver däremot också att du helt eller delvis äger den bostaden (föräldrarnas).

Vad är skillnaden mellan ROT och RUT?


Medan rotavdrag handlar om reparation och underhåll, samt om- och tillbyggnad så handlar RUT istället om utförda hushållsarbeten som t.ex barnpassning, IT, personlig hjälp, snöskottning, städning, trädgårdsarbete m.m. Det går alltså inte att ansöka om RUT-avdrag för hjälp med att sätta i ett par nya fönster.

TIPS!

Om du undrar om fönsterbyte pris, ta in offerterna på HelpHero